JSME ZAPSANÝ SPOLEK

TŘI KAVKY

PŮSOBÍME V OBLASTI OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY

PÉČE O VYBRANÉ EVL U UHERSKÉHO BRODU


V roce 2022 jsme převzali štafetu po pozemkovém spolku Naše příroda a začali pečovat o dvě malebné lokality v blízkosti Uherského Brodu - Mokřad u Slováckých strojíren a Údolí Bánovského potoka.

Obě lokality nám byl čert dlužen byly vyhlášeny primárně za účelem ochrany kuňky žlutobřiché (Bombina variegata) a v případě Údolí Bánovského potoka také bourovce trnkového (Eriogaster catax). Legendy praví, že Terezka jednu kuňku zahlédla v Bánovském potoce, ale stejně jí to nikdo nevěří. Na bourovce jsme zatím nenarazili… takže cítíme, že obě lokality naši péči rozhodně potřebují. Jedná se o přírodní památky a zároveň evropsky významné lokality ve správě Zlínského kraje.

Naši činnost na lokalitách se snažíme neomezovat jen na samotný management, který na obou lokalitách spočívá v kosení a následném odklízení biomasy. Během červnové seči jsme na Bánovském potoce např. prováděli sčítání pijavic, exhumaci pozůstatků obětí místních myslivců i úklid okolní nivy. V současné době jednáme se Zlínským krajem o možnosti zpracování aktualizace plánů péče o obě lokality (myslivci budou mít radost).

Péče o zajímavé lokality je skvělou příležitostí pro setkávání členů spolku i potkávání nových spřízněných duší. Přidejte se k nám v příštím roce na lokalitách ve Zlínském kraji, nebo jinde - zn. hodně práce, málo peněz a spousta komárů neopakovatelných zážitků!:-)

REALIZACE


Červnové kosení a hrabání PP/EVL Mokřad u Slováckých strojíren a Údolí Bánovského potoka:

Zářijové kosení a hrabání na stráních v PP/EVL Údolí Bánovského potoka: