JSME ZAPSANÝ SPOLEK

TŘI KAVKY

PŮSOBÍME V OBLASTI OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY

STUDÁNKA POD CHLÁCHOLOVEM


Konstantin Stanislavski kdysi řekl, že není malých rolí, jen malých herců. To ale nemění nic na tom, že tenhle projekt je a asi i dlouho zůstane naším nejmenším.

Chlácholov je jedním z kopců tyčících se nad Rožnovem a na jeho úpatí (tak jako na mnoha jiných místech v Beskydech) se najde nejedna studánka. Nám jde ale o tuhle jedinou - bezejmennou, malinkou, neudržovanou a zašlou. Když umřel starý pán, který se o ni staral, nenašel se nikdo, kdo by jeho práci zastal. Studánku tak pokryla vrstva zelených řas, zapadala listím a zarostla ostružinami. Místní už sem nechodí, snad jenom zvířata si k ní občas najdou cestu, aby se z ní v horkém létě napila.

Podobné studánky jsou typickým prvkem valašské krajiny a mají význam nejen z přírodního, ale i socio-kulturního hlediska. Jediná studánka dobře poslouží k osvěžení kolemjdoucích poutníků, jako zdroj vody pro místní domorodce, ale i jako biotop vhodný pro život řady živočichů, například vývoj mloka skvrnitého (Salamandra salamandra).

Kontaktovali jsme proto vlastníka pozemku (městské lesy) a domluvili se na spolupráci při její obnově. Chcete i vy opravit nějakou studánku ve vašem okolí? Není nic snazšího než se do toho pustit! Určitě víte o nějaké, která by si to zasloužila… a pokud ne, můžete si nějakou najít třeba v národním registru pramenů a studánek - má už přes 12 tisíc záznamů.

Během realizace projektu, 2. června 2022, náhle zemřel Rostislav Polášek, dlouholetý jednatel společnosti Městské lesy Rožnov, s.r.o. Bezejmennou studánku jsme se proto rozhodli pokřtít a dát jí jeho jméno. Čest jeho památce.

REALIZACE


Stav studánky a přilehlé tůně před realizací projektu: