JSME ZAPSANÝ SPOLEK

TŘI KAVKY

PŮSOBÍME V OBLASTI OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY

NETOPÝŘI DO BESKYD


Tenhle nápad se zrodil, když Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlásil rok 2022 rokem netopýrů. Ten jej také podpořil v rámci programu Ochrana biodiverzity.

Ústředním momentem projektu se stal workshop uspořádaný v květnu v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě členů spolku přiložilo ruku k dílu hned 7 dalších účastníků. Vyrobili jsme celkem 10 forem a prvních 10 budek pro netopýry. Použitá technologie pilino-betonu se ukázala jako perspektivní a relativně levná. Jediné, co výrobu notně prodražilo, bylo množství zkonzumovaného piva O.o Možná i proto jsme 5 budek museli nakonec vyhodit i s formami. I přesto věříme, že jsme na správné cestě. Každá nová budka je lepší a lepší a přibližuje nás vytyčenému cíli!

Naším cílem je vyvěsit v roce 2022 na území Beskyd min. 20 netopýřích budek. Vyrobené prototypy jsme se rozhodli vyvěšovat spolu se špičkovými budkami německé provenience, aby bylo nejen jasné, ale i statisticky prokazatelné, že naše budky jsou minimálně stejně tak dobré a nelíbí se jen nám, ale i netopýrům. Na vyhodnocení si nicméně budeme muset ještě pár let počkat. Své know-how si ale určitě nenecháme pro sebe a až získáme dostatek zkušeností a dat, podělíme se o ně v samostatném článku.

Významnou, ne-li nejdůležitější součástí projektu je šíření povědomí o netopýrech a jejich ochraně. Rozvíjíme proto aktivity i v tomto směru - workshopu předcházela přednáška v prostorách Správy CHKO Beskydy v podání zdejšího zoologa Petra Wolfa a vyvěšení budek nabízíme primárně místním školám všech stupňů. Zájemcům poskytneme nejen budky, ale i výukové materiály zpracované Českou společností pro ochranu netopýrů (ČESON). V měsíčníku Spektrum Rožnovska nám k tématu vyšel krátký popularizační článek.

Působíte na Valašsku nebo jinde v Beskydech a máte zájem o vyvěšení netopýřích budek na vašem pozemku? Napište nám na trikavky /at/ inventati.org! Určitě se dohodneme;-)

REALIZACE


Workshop na výrobu netopýřích budek (Rožnov pod Radhoštěm, 28. 5. 2022):