JSME ZAPSANÝ SPOLEK

TŘI KAVKY

PŮSOBÍME V OBLASTI OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY

REVITALIZACE MOKŘADU V BOŘÍ


Lokalita Boří (k. ú. Zubří, CHKO Beskydy) má vcelku typickou, ale přesto zajímavou historii, kterou spolu po staletí psali člověk a příroda.

Co se zde dělo a jak lokalita vypadala v předešlých staletích se můžeme jen domnívat. S určitostí ale víme, že odvodněna byla ve 20. letech minulého století a až do kolektivizace v 50. letech byla rozdrobena do řady malých políček. Na snímcích z šedesátých let jsou už pozemky zceleny a je zde patrný pomalu vznikající mokřad (oáza uprostřed agrární pouště?). Za minulého režimu byli v okolí také zakopáni sovětští vojáci, kteří po sobě zanechali kromě odpadků i několik mizerných zákopů. I přes odvodnění v nich po většinu roku stála voda… ale co bylo poškozenou meliorací pro zemědělce a zemljankou pro okupanta, stalo se v devadesátých letech luxusním domovem pro žáby, čolky a další mokřadní obyvatele.

Jenže nic netrvá věčně. Některé tůně byly později zavezeny, jiné se působením přirozených procesů postupně zazemnily. Také okolní les se začal hlásit o slovo a neobhospodařované části louky začaly zarůstat nálety dřevin. Ani všeobecný úbytek vody v krajině mokřadům v Boří dvakrát neprospěl. Dá se říci, že pro lokalitu je dnes už 5 minut po dvanácté. Je ale kouzlem přírody, že v tomhle případě jde čas vrátit a vhodnými zásahy sukcesní pochody zase zvrátit. Kontaktovali jsme proto zdejšího vlastníka i hospodáře a dotčené části pozemků získali do nájmu, abychom o ně mohli dlouhodobě pečovat.

V první polovině roku 2022 jsme lokalitu a její okolí podrobně zmapovali z hlediska výskytu obojživelníků a dalších významných skupin. Na tuto fázi na podzim navážeme s realizací těchto opatření:

1. odstranění expanzních rostlin a mozaikovitá seč,
2. odstranění části náletových dřevin a seřezání vrb tzv. "na hlavu",
3. vyhloubení/obnova soustavy drobných tůní.

Věříme, že s pomocí navržených zásahů mokřad v Boří obnovíme a vytvořením vhodných biotopů do něj znovu přilákáme jeho původní obyvatele, kteří z dnešní krajiny tak rychle mizí. Je to ale jen začátek a už dnes spřádáme plány, jak i jiným částem této lokality v budoucnu navrátíme jejich ekologickou hodnotu. Revitalizace mokřadu byla podpořena Českým svazem ochránců přírody v rámci programu Ochrana biodiverzity.

REALIZACE


Střípky z jarního mapování (batrachologie, botanika...):